top of page
Фото автораЛариса Пильгун

EvalTalks: експертиза оцінювання, етичні підходи та професійні уміння фахівців з оцінювання

26 лютого 2021 року відбулася перша відкрита дискусія Української асоціації оцінювання (УАО) в рамках започаткованих Асоціацією щомісячних зустрічей Eval Talks в цьому році.

«Ми сподіваємось, що такі зустрічі стануть регулярною практикою Асоціації та сприятимуть діалогу організації із членами і прихильниками УАО в Україні та глобальною спільнотою фахівців з оцінювання у світі» - зазначила Ольга Красовська, голова Правління УАО, відкриваючи зустріч та презентуючи плани УАО на 2021 рік.

Понад 25 учасників спільноти УАО приєдналися до розмови про розвиток експертизи оцінювання, етичних підходів та необхідних професійних навичок фахівця з оцінювання в Україні у якості експерта із зовнішнього оцінювання або ж під час роботи у внутрішньому відділі моніторингу і оцінювання (МіО) окремого проекту/програми.

Запрошена гостя зустрічі, Ірина Кравчук, радниця із моніторингу, оцінювання та навчання Програми DOBRE, доктор державного управління, засновниця УАО, поділилася із присутніми особистими спостереженнями про виклики та переваги праці в галузі МіО з точки зору зовнішнього консультанта та з позиції керівника внутрішнього відділу МіО для кількарічної програми міжнародної технічної допомоги.

Учасники панельної дискусії - Ольга Щетиніна, незалежна консультантка, голова Правління УАО (2015-2017); Дмитро Кондратенко, менеджер з моніторингу та оцінювання проектів міжнародного благодійного фонду «Карітас України»; Марія Теслюк, спеціалістка з моніторингу та оцінювання БО "БФ "Карітас Запоріжжя" - долучилися до розмови із власними прикладами та розказали про виклики в роботі для фахівців галузі у внутрішніх відділах МіО, зважаючи на різні підходи та вимоги донорів у формах моніторингу та збору даних та їх звітування, про важливість формування прихильності до культури оцінювання всередині організації, та необхідність розвитку інституційної пам’яті в галузі МіО через практикування передачі знань та зібраних даних для фахівців МіО, які щойно приєдналися до програми/ проекту.

У продовження розмови про оцінювання в Україні та світі, Тетяна Нарчинська, незалежна консультантка (УАО), розповіла присутнім про підсумки та перспективи Eval4Action, глобальної кампанії із відзначення десятиліття оцінювання, започаткованої влітку минулого року міжнародними донорськими організаціями у партнерстві з офісом із оцінювання Фонду народонаселення ООН на підтримку діяльності регіонів світу в досягненні глобальних цілей стійкого розвитку. За результатами впровадження кампанії у 2020 році та опитування регіональних команд, сформованих із представників національних асоціацій різних країн, міжнародний організаційний комітет Eval4Action планує проведення нової хвилі регіональних активностей у 2021 для посилення крос-регіональної співпраці національних асоціацій з оцінювання із представниками влади та громадянського суспільства з метою підтримки спільних дій на досягнення глобальних цілей стійкого розвитку - 2030.

***

Команда Української асоціації оцінювання (УАО) щиро вдячна усім учасникам зустрічі за активні відгуки та жваве обговорення та з радістю буде інформувати членів та прихильників спільноти УАО про подальші зустрічі та можливості в галузі МіО! До зв’язку!

Підготувала: Тетяна Нарчинська

1 перегляд0 коментарів

Comentários


bottom of page